Balans i livet

”Moi, Petra!” Den finska kvinnliga deltagaren fullkomligt svävar in i konferensrummet på steg 4 och hälsar glatt på mig. Jag tittar stumt på henne och inser att det var helt onödigt att tända lamporna, hon ensam lyser upp hela rummet.

Den här veckan hörde Maria André, journalist på tidningen Chef, av sig för att skriva en artikel om hur du slipper ”Jobba hemma”-träsket. Om du upplever att du jobbar på kvällarna eller ringer jobbsamtal mitt i middagen, kan du få tips på hur du undviker att familj och jobb ständigt krockar. Klicka på länken:

http://www.chef.se/dynamisk/index.php/index/artikel/sa-slipper-du-jobba-hemma-traesket/

På planet till Finland läser jag i Aftonbladet att weekend-resor har blivit en stor affärsidé. Enligt deras reseredaktör har vi gott om pengar, men ont om tid.  

Är det så att små turer till storstäder i Europa känns uppnåbart med den agenda vi lever med idag? Det låter ju visserligen trevligt, men kan det vara så att privatlivet och dina drömmar sätts på väntelistan?

Tills du får tid?

När får du den då?

Vid ett seminarie jag höll tillsammans med en kollega för några år sedan kom frågan upp om varför vi går och bär på en massa drömmar som vi inte förverkligar?

Det var 46 deltagare på seminariet och jag och min kollega skrev upp allas oförverkligade drömmar framme på tavlan. Det var allt från att

  • Dansa tango i Argentina
  • Skriva en bok
  • Skriva en låt till melodifestivalen
  • Tågluffa i Kina
  • Sjunga och spela teater

Sedan gick vi igenom dröm för dröm och bad de 46 deltagarna att räcka upp handen om de hade förverkligat det som, för någon annan, var en ouppnåelig dröm.

Med väldigt lite hopp, frågade jag: ”Är det någon som har dansat tango i Argentina?” och så log jag lite ursäktande, för det var det ju förstås inte… men, så såg jag en liten hand från en späd, ljus varelse i änglalikt hår och mjukt leende. ”Det har jag.” hennes ögon glittrade och hon vände sig till deltagaren som hade det som sin dröm. ”…och jag rekommenderar det varmt.” sen tystnade hon och fick ett hemlighetsfullt leende på läpparna.

Jag var stum och tog nästa dröm ”Skriva en bok. Har någon…?” Jodå, en rödlockig dam med blå ögon viftar hurtigt med handen. ”Låt till melodifestivalen..?” En herre i beige kavaj med långa vackra pianohänder ställer sig upp och bugar tjusigt.

En värme sprider sig i rummet och någon börjar spontant busvissla.

En efter en går vi igenom dröm efter dröm och jag inser förstummad att varenda dröm är uppnådd. 46 drömmar och 46 personer som har uppnått dem.

Vad lärde vi oss av det?

Att det är fullt möjligt att uppnå det som du tycker är omöjligt…

För någon i världen har redan klassat det som fullt möjligt.

Marja, min självlysande deltagare i Finland, var så lycklig att hon var sprickfärdig och strålade som en halogenlampa. ”Jag och min man åkte till Hawaii på semestern och gissa vad? Vi har gift oss! Där på stranden, barfota och i solnedgången sa vi ja till varandra.”

Hon visar de mest fantastiska bilder på hela ceremonin och den romantiska bungalow de bott i. ”Wedding planner är big business på Hawaii och vi köpte en hel paketlösning med bröllop, fotografering, hula-hula kransar, champagne och middag.”

Jag anar att jag har en dröm att ta tag i… inte som bröllopsplanerare… men kanske gifta mig..? Jag inser att det finns en hake… det är praktiskt att vara två om den drömmen… Men, kunde Marja, så kan väl jag..?

En underbar helg önskar jag dig och gott om tid för dina drömmar. Det ger dig energi att ha något härligt att se fram emot.

Aloha,

Petra

”Det är inte farligt att jobba för mycket, men det är en hälsorisk att vila för lite.”

Link to our English blog:

http://time4petrabrask.wordpress.com/2010/09/09/time-to-live/

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier