Din tid kommer

heart-and-brain”Hur gör man då för att förbereda sig och få ut det mesta av sommaren och semestern?” den erfarne radioprofilen Stefan Livh välkomnar mig till sin studio på Radio P4 i Göteborg. Där står han och sänder radio i tre timmar om förmiddagarna samtidigt som han blickar ut över en gnistrande vacker Göta Älv. Under mina första ögonblick i studion vill jag bara trycka näsan mot de stora fönsterna och insupa allt det blå. En del av mig vill helst vara därute och guppa på en segelbåt. Min hjärna försöker föreställa sig hur det skulle vara att få stå där varje dag och njuta av utsikten. Stefan rycker på axlarna när han ser mitt ansiktsuttryck och jag gissar att det betyder ”Som med allting annat så vänjer man sig.” I hörlurarna hör jag de sista tonerna av Bryan Adams låt ”The best of me” klinga ut samtidigt som Stefan nickar till mig. Gör dig beredd.

Det är den tiden på året nu, den stora återhämtningens tid. Kvällarna är långa och ljusa. Kroppen fyller på med sol och energi. Förväntningarna inför stundande semestrar känns i luften hos de deltagare jag möter. Men på många håll är också aktiviteten högre än någonsin. Det är mycket som ska avslutas innan kollegor och viktiga samarbetspartners försvinner iväg på långledigt. Jag får känslan av en myrstack under attack.

Trogna bloggenläsare har noterat att det inte kommer ut bloggar lika ofta längre. Det beror inte på att det produceras mindre utan snarare mer. Tillsammans med proffsiga och prisbelönta Xtractor håller vi på att ta fram en e-learning för våra utbildningar. Det är otroligt kreativt, spännande och utvecklande att helt plötsligt få jobba med vårt utbildningsmaterial och upplägg i en helt ny form. Tanken är att en timmes e-learning ska vara klar för leverans i mitten av september och det jobbas febrilt. Eller ja, så febrilt det går, måste jag lägga till då.

Min hjärna har en förmåga att protestera när vi närmar oss skolavslutningstider. När jag sitter där och lyssnar på ”Den blomstertid nu kommer” så byter hjärnan ut ”blomstertid” mot ”semestertid” och hela systemet börjar koppla ner. Jag vet att det händer varje år i början på juni och att de resterande veckorna på jobbet endast kan räknas som nedtrappningsveckor. Det är som att hela växellådan lägger av och hur mycket jag än vill lägga i den högsta växeln så går det inte. Jag kommer stundvis upp i fyran, möjligtvis, men kör mest bara på trean tills det helt stannar av i början på juli. Det är rätt frustrerande. Även om jag lär ut att det är bra med nedtrappningsveckor så skulle jag ibland önska att jag kunde växla upp lite i alla fall. Men nej, det går inte, inte ens för en effektivitetsexpert. Kroppen hävdar sin rätt till vila. Hjärnan också.

Jag får ge mig och börjar istället planera för när jag kommer tillbaka i augusti. Även där vet jag av erfarenhet att det inte fungerar med någon rivstart. Första dagarna på jobbet undrar min hjärna vad jag heter och vad jag jobbar med? Då är det skönt att ha skrivit en kom-ihåg-notering till mig själv med rubriken ”Välkommen tillbaka från semestern” och så en lista med några saker som känns viktiga att ta tag i inför hösten. Ibland kan jag stirra på den där listan och fundera; ”Har jag verkligen skrivit det här?” Någon gång har jag till och med iakttagit mina kollegor fundersamt och undrat om de på något sätt har kommit åt min lista och skrivit till punkter utan att jag vet om det. Jag vågar inte fråga, för då tror de kanske att jag helt har tappat koncepten. För det är så det känns efter semestern. Och tänk om det är precis så det ska kännas? Tänk om just den där känslan av ledighet är vad vår hjärna behöver för att riktigt gå ner i varv och tänka i nya banor.

Just i rådande innovation av ny e-learning kan jag så här på treans växel säga att jag välkomnar ledigheten med hull och hår. Jag får vällustiga rysningar när jag på vägen hem från Göteborg och radio P4 lyssnar på Håkan Hellströms låt ”Din tid kommer.” Ja, välkommen min tid, välkommen semestertid. Vi ses igen i augusti, som nya.

En riktigt skön sommar önskar jag dig och dina nära och kära

Petra Brask

 

”Jag vill ha sommar över precis hela kroppen,
inte bara doppa tårna i den.”

Ernst Kirchsteiger

 

Länk till Radio P4-programmet ”Så förbereder du dig inför semestern.”

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier