En citron i skon

lemon”Jag såg att några i publiken tog selfies. Då vill jag bara säga att det är ute. Det var ute redan för två år sedan. Pokémon Go är också ute. Det är bara 40-åriga kärringar som spelar det.”Mannen på scenen har spräckliga shorts i urvattnade färger som mest påminner om stora utspillda senapsfläckar. Till dessa har han lyckats hitta en matchande skjorta i ett svårtytt batikmönster. Skägget liknar något som härstammar från Gustav Wasa-tiden samtidigt som ögonen glittrar av energi. ”Nu ska vi ha kul tillsammans. Ni kommer inte att få se en enda powerpoint-bild. Det här är ingen playback-föreställning. Applåderna rungar i salen från alla som är trötta på oändliga bildspel i powerpoint utan varken power eller point.”

Den här veckans planering har tagit mig runt i vårt avlånga land för att avslutas i bokmässans Göteborg. Inte för att gå på någon mässa utan för att utbilda hos en av mina favoritföretag samtidigt som jag på hotellet fått trängas med ivriga bokfantaster som utbyter ”a lot of mäss” med varandra.

Men veckan har också innehållit egenvård där jag och mina kollegor fått gå på föreläsning och lyssna på den skicklige Alexander Bard. Hörde en kund som sa ”Han är ju verkligen inte bara en ex-medlem ur Idol-juryn, han är ju dessutom smart.”

Bard har inte mycket gott att säga om undervisningen i våra svenska skolor och den före detta utbildningsministern får många kängor. ”Björklund är så stolt över att han får sina barn att stänga av datorn på kvällarna. Hur vore det om Björklund satte sig med sina barn vid datorn istället? Då kanske han skulle lära sig något?” Enligt Bard lever vi i ett kommunikations-, informations- och nätverkssamhälle. Om bondesamhället innebar att män hade ett fysiskt övertag, så tillhör nutiden kvinnorna, menar Bard. ”Kvinnor är naturligt proffsiga på att nätverka.” Han är själv mentor för två kvinnor, invandrarkvinnor förstås, lägger han snabbt till. ”Svenska kvinnor är för blyga och tar inte för sig.”

Bard nämner också att vi har i genomsnitt 7,5 h skärmtid per person och dygn och därmed mer skärmtid än sömntid. Med så mycket skärmtid och mängder av information att sålla bland är det inte konstigt om minnet ibland känns så fullt att det inte går in något mer. Då är planeringssystem av yttersta vikt. Något som jag bland annat stod och föreläste om för en grupp tandsköterskor i veckan.

”Jag brukar lägga en citron i skon när jag ska komma ihåg något viktigt.” Skratten smittar i den stora salen när en av tandsköterskorna delar med sig av sina bästa planeringstips. ”När jag ska ta på mig skorna och hittar citronen där, så aktiveras minnet och det jag är rädd att glömma bort gör sig påmint. Jag brukar lägga citroner i barnens och min mans skor också.” fortsätter kvinnan allvarligt, vilket resulterar i ännu flera skratt i lokalen.

Bard låter ibland som att han ätit en del sura citroner, men också som att han skulle ha hållit med kvinnan. Den som lägger en citron i skon eller har andra bra tekniker för att sålla ut viktig information ur allt brus är den som kommer gå långt. Han tycker vi ska lära oss av våra unga. Det är de som hanterar den nya tekniken och informationsflödet bäst. ”Idag måste du ha en väldigt ung person som din mentor. Själv lyssnar jag på min son.” Jag funderar över vad Bards son tycker om sin pappas klädstil och tänker att retro är ju inne nu. ”Vi lever med 150 år gamla värderingar för det finns inga nya.” fortsätter Alexander Bard till synes helt obekymrat om sin stil och menar på att med så gamla värderingar och så ny teknik, så kör det ihop sig för oss. ”Ungdomar lever inte i vår värld. Deras värld är på internet. Det är den som är verklig för dem.”

Jag avrundar min vecka och min vistelse i Göteborg genom att bli bjuden på en väldigt god middag hemma hos en göteborgsfamilj och en god vän, som jag gått grundskolan tillsammans med. Min vän ser fundersam ut när jag entusiastiskt berättar om Bards föreläsning och det faktum att han nämner att barn av idag inte tror på att de kommer att få det bättre än sina föräldrar. ”Tänk om det är så att mina barn inte kommer få det bättre än jag har det, men att de kommer få det bättre än jag haft det.” resonerar min vän lugnt. Hans barn spetsar öronen runt middagsbordet samtidigt som jag pressar några uppfriskande syrliga droppar över den goda maten och hoppas att just den citronen inte legat i någons sko. När jag berättar att jag fick min första mobiltelefon vid 25 års ålder, ser jag hur jag går från att vara en ganska cool vän till barnens föräldrar till att bli en relik från stenåldern. Och inte nog med det, jag är en 46-årig kvinna som är på level 21 i Pokémon Go och dessutom visar powerpoint-bilder hela dagarna. Förhoppningsvis med både power och point. Dessutom bloggar jag och det är säkert ute.

Önskar dig en trevlig helg ute
i den vackra somriga hösten

Petra Brask

“When life gives you lemons…add melted butter, toasted paprika and dip some lobster in it!”
Stuart J. Scesney

 

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier