En stund på jorden

yoga-sunset-meditation”Jag var nära, jag var där, en stund på jorden…” Lalehs livsbejakande sång ljuder hoppfullt ur högtalarna när det strömmar in åhörare i den svindlande stora salen. Några av deltagarna tittar upp och ser nyfikna ut. En kvinna kommer fram till mig och utbrister spontant ”Vad härligt med musik!” hon ler varmt och tackar för senast. ”Vi har redan gjort så många framsteg och haft så stor nytta av utbildningen. Så kul att alla kollegor ska få de här tipsen också.” Hon gör tummen upp och sätter sig. Jag ler stort tillbaka och är glad att det i alla fall finns en i lokalen som kommer ihåg vad jag brukar lära ut. Ljuset på publiken släcks och spotlighten på mig tänds. Jag inser att jag håller andan. Första stora föreläsningen efter semestern. Jag sväljer hårt. Kommer jag verkligen ihåg hur man gör nu?

Det har varit semestertider, det har väl inte undgått någon. Den här sommaren kommer vi att minnas länge, för vädermässigt slår den det mesta. Att den dessutom har vänligheten att följa med en bit in i hösten gör onekligen att allt känns ännu angenämare. Har fått flera undrade mejl från trogna bloggenläsare, som undrat när jag ska ta mig in från solen och börja skriva igen? En berättigad och mycket välkommen fråga. Blir glad och tacksam att ni vill läsa mer.

Har inte legat på latsidan i sommar. Hos oss har det producerats så det står härliga till och semestern blev något kortare än vanligt. Vi kommer snart att stolt kunna presentera en färdig e-utbildning i fyra delar; Beslutsfattande, Planering, Struktur och Team Effektivitet. Har haft förmånen att arbeta med prisbelönta Xtractor, med mina duktiga kollegor i branschen och med proffsiga experter och skådespelare för att ta fram denna expedition i tid. Att samla alla effektivitetstips i en timmes e-utbildning har varit en utmaning som heter duga. Har ibland känt mig som en förälder på förskolan som ska gå igenom sitt barns alla egenheter för att personalen verkligen ska ”förstå” hur de bäst ska ta hand om denna älskade unge. Den 1 oktober kommer den att installeras hos en av våra största kunder och vi är stolta till bristningsgränsen över vad vi åstadkommit.

Men några veckors semester rymdes mitt i all e-utbildning och den spenderades sedvanligt på Gotland tills det var dags för den årliga seglingen. Men då inträffade det där som man inte har tänkt sig. Min man blev helt oförutsett drabbad av influensa och låg nerbäddad i feber i två veckor. Det tog onekligen en stund att ställa om från böljande blå Kapten Haddock-tankar till Florence Nightingale. Det kändes bra att få pyssla om min man, som har varit en klippa så många gånger när jag legat i sjuksängen. Men jag måste erkänna att jag snabbt blev uttråkad.

Frustrerat undrade jag hur jag bäst skulle använda tiden? Jag zappade rastlöst på TV-kanalerna och försökte drömma mig bort. Till slut tog jag fram min smartphone och googlade på detox och yoga. ”Om min man nu ändå är sängliggandes kan jag lika gärna passa på att börja rensa ut gifterna ur kroppen och köra en hälsorening.” muttrade jag för mig själv hemma i soffan. Detta gav mig märkligt nog ny energi och ett par timmar senare fann jag mig ha inhandlat en aprikosfärgad yogamatta och var på väg att träffa min nya hälsoguru.

”Gör det nu.” mumlade min man febrigt och njöt av att äntligen få vara själv hemma. Min yogalärare hade rosa fluffiga kläder med fransar och batikmönster och mötte mig med en stor varm kram innan han spände ögonen i mig och satte mig på en energirik superfood-diet. ”Nu ska du ha disciplin och vara tuff mot dig själv.” sa han med en sträng röst som inte alls motsvarade vad jag hade trott när jag såg batikkläderna. Trodde sedan att jag skulle lida lika mycket som min febersjuke man. Men jag älskar det. Har hållit på i sju veckor och fått så mycket energi. Det blev inte bara en detox, det blev en livsstilsförändring.

Tänk vad bra det är att ha tråkigt. Då kommer de sjukt bra idéerna. Däremot kan jag säga att jag fortfarande känner mig som en klumpig elefant längst nere i hörnet i yoga-salen. Och mina muskler protesterar högljutt när Mr Yoga glatt säger att vi ska ”stå med raka ben och böja oss fram och sätta händerna under fötterna”. Då är det väldigt långt ner till marken.

”Nu kan vi säga, att vi har varit på jorden, ja, jag var där, hur underbart var det, hur underbart var inte det” Laleh sjunger hoppfullt vidare när jag avslutar höstterminens första stora föreläsning med rungande applåder. Med min nya detox-energi studsar jag runt som en duracell-kanin och fullständigt dränker deltagarna i effektivitetstips och insikter. När jag väl börjar föreläsa kommer passionen och den stora glädjen med att få arbeta med det jag gör tillbaka. Det är en fröjd att få se ljus tändas, aha-upplevelser hända, se skeptiker vända.

Ser fram emot en spännande höst tillsammans där vi vågar utmana oss själva och ta oss utanför trygghetszonen och lära oss nya saker när vi nu ändå är här en stund på jorden.

Önskar dig och dina nära och kära en skön helg i det härliga vädret.

Petra Brask

 

”Och vi ska slåss
Ja, vi ska slåss mot Goliat
Så tro på mig för jag vet att
Du är modigast, du kan”

Laleh

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier