Hög tid för egenomsorg?

Hög tid för egenomsorg?, Tidsbloggen, Inspirationsbrev, Petra Brask, Egenvård, Petra Brask & Partners

Egenomsorg är avgörande för att bygga motståndskraft

Hög tid för egenomsorg? Egenomsorg eller egenvård som en del väljer att kalla det, är handlingar vi gör för att främja vår fysiska, mentala och känslomässiga hälsa. Vi vet redan att tillräckligt med sömn, regelbunden kost och rörelse är viktigt. Forskning visar att vårt beslutsfattande påverkas dramatiskt när vi slarvar med sömn och återhämtning.

Egenvård är av högsta prioritet för kvaliteten på ditt arbete och resten av ditt liv. Men trots detta noterar vi deltagare som ständigt nedprioriterar egenomsorgen. I kalendrarna behandlas egenvård som om det var en alltför lyxig champagnekväll med vännerna – en frestelse som får stryka på foten och istället ge plats för fler jobbtimmar. Har vi verkligen råd med det?

Egenomsorgen är avgörande för att bygga motståndskraft mot stressorer som vi ofta inte kan påverka, såsom översvämning av information, oro i omvärlden och vår egen hjärna som ständigt matar oss med tankar på allt vi inte klarat av… än. 

Använd hälsotallriken för din hjärna

Ta hjälp av hälsotallriken för hjärnan som Dr Dan Siegel och hans forskarkollegor tog fram för några år sedan. Enligt deras forskning har hjärnan behov av att befinna sig i olika tider för att uppnå välbefinnande; sömn, rörelse, fokus, reflektion, kreativitet, spontanitet och social samvaro. Vilka av dessa tider behöver du prioritera att ge mer utrymme? När ska du sätta av tid för detta?

Om du försöker få ut mer av din dag, kan egenomsorg vara precis vad du behöver. När du tar hand om ditt sinne och din kropp, kommer du att vara bättre rustad för att hantera livets utmaningar.

Hälsotallriken, Dr Dan Siegel, Egenomsorg, Tidsbloggen, Petra Brask
The Healthy Mind Platter - Dr. Dan Siegel

Lär dig hur du kommer igång

Det krävs mer än viljestyrka för att få till lunchpromenaden, gå och lägga sig i tid eller ta en sallad istället för den där sista kanelbullen. Det behövs planering för att skapa balans under arbetsveckorna. Vinsterna är många såsom; bättre sömn, ett mer fokuserat sinne och ett stärkt immunförsvar.

Lista dina triggers

Lista de triggers som står i vägen för bättre egenomsorg och tidshantering. Exempelvis orimligt höga krav, att du tagit på dig för mycket, brist på energi. Att skriva ner det på en lista ger dig möjlighet att logiskt utmana, ifrågasätta, förändra och kanske till och med stryka och ta bort något.

Se tröttheten som ett tecken

Att känna sig överväldigad är tyvärr alltför vanligt. Och medan vissa tar sig an utmaningen, finner andra att de stirrar på svåra uppgifter eller börjar göra dem halvhjärtat utan mycket till framsteg.

Ett hälsosammare sätt att se på problemet är att bara börja där du är. Den överseende delen av egenvården behöver inte komma i form av en massage, den kan komma i form av förståelse. Om du har slösat bort hela dagen med att fastna i mejlen kan egenvård handla om att lägga det bakom dig. Lär dig av erfarenheterna och planera för en sundare morgondag.

Gör egenvården till en daglig rutin

Nästa steg är att bereda utrymme för egenvård och göra det till en del av din dagliga rutin. Använd din kreativa sida och tillåt rutinerna bli dina bästa vänner i form av goda vanor. Benjamin Franklin och Nikola Tesla var båda kända för sin dagliga rutin att meditera innan de började jobba. Franklin var särskilt känd för att använda en del av sin tid för att i början av dagen reflektera över det goda han ville göra och i slutet av dagen utvärdera vad han åstadkommit.

egenomsorg, promenad, egenvård

Exempel på kortsiktig egenvård

 • En kort promenad i friska luften
 • Höra av dig till en vän som du längtat efter att prata med
 • Morgonmeditation och/eller kvällsmeditation

Exempel på långsiktig egenvård

 • Sätta en väckarklocka på kvällen så att du kommer i säng i tid
 • Boka in tid för lunch, rörelse och reflektion i kalendern
 • Dedikera vissa helger till fri tid för att spontant hitta på vad du känner för

Om vi anser att egenomsorg inte har med jobbet att göra begår vi ett allvarligt prioriteringsmisstag. Tänk om det är dags att säga ”Det är så mycket på jobbet nu att jag måste prioritera egenomsorgen.”

Öppna föreläsningar, Frukostföreläsning, prestationsångest, tidsexperter, Petra Brask & Partners, personlig effektivitet

Mina kollegor och jag önskar dig en energifylld helg!

Petra Brask, effektivitetsexpert, föreläsare och författare

“De tre svåraste sakerna i världen är att bevara en hemlighet, att förlåta ett snedsteg och att göra det mesta av vår tid.” – Benjamin Franklin (1706-1790)

Tips på energipåfyllning under arbetsdagen

Tips på energipåfyllning under arbetsdagen, Tidsbloggen, Petra Brask

När vi träffar våra deltagare första gången brukar de berätta om sina strategier för att fylla på energi under arbetsdagen. De vanligaste vi får ta del av är;

 1. Hämta kaffe, te, vatten eller ta ett mellanmål
 2. Kolla mejlen eller skriva en att göra-lista
 3. Småprata men en kollega, kolla sociala medier eller någon nyhetssida

 

När vi frågar deltagarna om de tycker att detta verkligen är energipåfyllande brukar svaret vara ”Sådär.” eller ”Nej, inte speciellt.” Studier visar mycket riktigt att detta inte ger någon större mängd energi. De flesta av dessa aktiviteter sänker energinivån ytterligare. Det som däremot fyller på med energi för att orka jobba hela arbetsdagen är att;

 • Lära dig något nytt
 • Fokusera på en extra rolig arbetsuppgift
 • Sätta ett nytt delmål för dig själv
 • Göra något för att glädja en kollega
 • Ge uppskattning till någon
 • Be om att få återkoppling
 • Reflektera över möjliga förändringar och förbättringar

 

Tid för upskill och reskill, Frukostföreläsning, Petra Brask & Partners
Illustration gjord av Åsa Jensen Emås från Tusch och Krita

Har du anmält dig till nästa frukostföreläsning? Fredag den 11 november kl. 8.00 – 8.50 är du välkommen till vår kostnadsfria online föreläsning om ett effektivt vardagslärande. Anmäl dig här och varmt välkommen!

📸 🙏 Stort tack till fotograf Lo Varg som tagit många av de fina bilder vi har med här i vår Tidsblogg samt i vårt senaste inspirationsbrev oktober 2022. 

Detta inlägg har en kommentar

 1. Pelle Hanæus

  Tack för tipsen!

  Kära Petra, nu har jag scrollat igenom siten och några länkar (men inte sett allt). Jag önskar mig större representation av personer som rasifieras som ngt annat än vita i ert bildmaterial.
  Allt gott!

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier