Hur tar du dig igenom oxveckorna?

”En av våra största tidstjuvar är vissa negativa kollegor. De bara klagar och klagar. Jag orkar inte lyssna på dem! Vad ska man göra? Jag försöker undvika dem, för de drar ner mig med och då blir det så tungt att jobba.”  den unga skånskan berättar engagerat om arbetsklimatet i det öppna landskapet.

”Ja, som om det inte var tungt nog nu den här mörka årstiden med 13 oxveckor till nästa ledighet!”  utbrister en äldre herre med vitt skägg och ett väderbitet ansikte som skvallrar om mycket frisk luft och ett rikligt naturintresse.

Kan en vinnande attityd ta dig igenom oxveckorna? Hur vänder du motgång till framgång? Vad menas med oxveckor?

Oxveckorna kallade man i det gamla bondesamhället den arbetsperiod som vidtar efter en längre ledighet, t.ex. jul, och när det är långt till nästa ledighet. Det var typiskt tiden efter julledigheten. Det var en tid då man fick slita som en oxe, därav uttrycket.

Påsken är en rörlig högtid och påskdagen infaller alltid den första söndagen efter fullmånen på eller efter den 21 mars. Därför kan påskdagen infalla mellan den 22 mars och 25 april. I år infaller påsken den 24 april, vilket är ovanligt sent och det innebär 13 arbetsveckor till nästa ledighet. Hur klarar du det?

”Alla som har fru och småbarn vet att tennis hör till de lättare sakerna i livet.”
John McEnroe (1959-)

Bestäm dig för att ha en Positiv Mental Attityd (PMA)
En Positiv Mental Attityd är ett absolut villkor för de som vill lyckas i idrott. Jag minns med värme Sverige mot Finland i ishockey-VM, 2003, när Sverige låg under med 5-1 och jag vet inte vad de gjorde i omklädningsrummet mellan perioderna, men jag tror inte de grävde ner sig i problemen.

Se den underbara vändningen och föreställ dig att du på en kvart kan göra samma vändning under din arbetsdag. http://www.youtube.com/watch?v=YJY-6BkpPq0

Eller varför inte hitta inspiration från EM 2004, Sverige-Italien, när Zlatan klackar in målet. ”Det är inte möjligt!” Jo, det är möjligt. Med en positiv mental attityd och en talang är allt möjligt. Hur långt kommer du på din talang? http://www.youtube.com/watch?v=RjnSvpEBOLo

Fokusera på din framtid, på att hitta lösningar på problem som uppstår och fundera på vad du kan lära dig av situationen. Passa också på att studera hur framgångsrika idrottsmän uppträder, hur framgångsrika människor – de du beundrar – gör. Vilka egenskaper vill du/kan du ta efter?

Det är inte hur du har det, utan hur du tar det.

Jag minns när jag var 25 år och nyanställd effektivitetskonsult i Stockholm. Med respekt i blicken gick jag fram till den konsult på företaget som hade gjort kometkarriär och var den stora stjärnan på företaget. ”Hej, du måste vara Helene, dig har jag hört talas om.”  Helene skakade tveksamt min utsträckta hand och sa ”Jaha och du måste vara Petra och dig hade jag aldrig anställt!”  Något förstummad tittade jag på min nya idol och frågade nyfiket ”Varför inte då?” Helene skakade på huvudet och sa barskt ”Du är alldeles för ung! Hur ska du ha pondus att hantera en ledningsgrupp på Ericsson?” Situationen var väldigt ny och oförberedd för mig, men jag frågade spontant. ”Och hur gammal är du då?” Helene replikerade kort ”Jag är 55 år.” ”Jaha” sa jag ”Dig hade jag aldrig anställt!!” Den aktningsvärda konsulten såg helt förbluffad ut och sa ”Varför inte då?!” ”Du är alldeles för gammal.” log jag stort ”Men, medelåldern på oss är perfekt, så vad säger du? Får jag hänga med dig ut?” Helene var känd för att svära som en borstbindare och sa ”Ja, för satan, du är ju både rolig och har skinn på näsan. Jag ska lära dig allt jag kan.”

Helene är fortfarande min mentor och jag har henne att tacka för så mycket. Hon är en stor pedagog och en fantastisk affärskvinna. Still going strong!

Hon har lärt mig att nyfikenhet är kunskapens moder och repetition är kunskapens fader och hon har lärt mig att det är helt OK att misslyckas, för det är så jag lär mig och det är vägen till framgång.

Det är inte hur du har det utan hur du tar det.

I det ögonblick du bestämmer dig för att börja tänka i termer av lösning blir du en annan person, mer konstruktivt tänkande – i varje problem ligger också en möjlighet!

Nu är det ett nytt år 2011 – vilka möjligheter tänker du fokusera på då? Om du inte vet vart du vill kan du hamna vart som helst. Se till att du har dina mål klara och att de är tydligt formulerade, så att din hjärna är klar över nästa steg.

Nu ska min hjärna få helg och avkoppling!

Trevlig helg,

Petra Brask

”Människan är inget annat än summan av sina tankar. Det man tänker det blir man.”
Mahatma Gandhi (1869-1948)

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier