Inför semestern

semester, återhämtning, vila, tidsblogg, petra brask

”Jag känner mig rätt dum faktiskt” säger jag och tittar mig omkring på mina kollegor under vårt möte tillsammans. Inför dem vet jag att jag kan släppa på leendet och visa hur trött jag känner mig. De dömer mig aldrig utan lyssnar ivriga att hjälpa till att avlasta. ”Jag inser att jag alltid har sett mitt skrivande som reflektionstid och återhämtning. Det har varit som en oas där jag hämtat kraft och kreativitet. Här trodde jag då i min enfald att jag skulle kunna ägna tre sommarsemestrar i rad åt att skriva bok. Det är just semester och skriva bok i samma mening som jag borde ha reagerat på.”

Det är inte farligt att jobba mycket men däremot att vila för lite. Jag står dagligen och föreläser om hur viktig semestern är för att vi ska få den långa årliga återhämtning som vår kropp så väl behöver. För att tillföra energi till dygnets timmar behöver vi vara noga med raster, vila och återhämtning. Vi behöver;

 • En rast på förmiddagen
 • Lunch i lugn och ro
 • Ett avbrott på eftermiddagen.
 • Återhämtning på kvällen,
 • God nattsömn
 • Helg som en brytpunkt mellan arbetsveckorna.
 • En längre ledighet någon gång under året

Det var där det blev fel i min kalender. Jag trodde att ledighet var att skriva bok. Förstår att det är skrattretande speciellt när böckerna handlar om tid och planering. Det säger ju sig själv egentligen, när jag bara tänker efter lite, att det inte går. En bok är ett mastodont-projekt med många deadlines längs vägen. Det innebär att hjärnan ständigt är igång och jobbar. Även om skrivtid för mig innebär en härlig miljö där jag vandrar längs Gotlands kustlinjer och släpper tankarna fria, så slutar promenaden ändå med att de tankarna ska ut i ord, som ska ge mening i 300 sidor.

Kostnaden för detta misstag har inte låtit vänta på sig. När ungdomsboken släpptes i januari gick luften ur mig. Hela våren har det känts som att jag har jobbat i sirap.

Jag kunde kanske låtit bli att erkänna detta. Att låtsas som att vi effektivitetskonsulter alltid har full koll på läget och sprutar ur oss alster av bara farten. Men då skulle jag inte leva som jag lär när jag säger att vi är mänskliga varelser som har rätt att göra misstag och lära oss av dem. Jag så trött på den låtsasvärld som så lätt målas upp både hos skrivare och läsare på våra sociala medier.

🙋‍♀️ Jag erkänner att jag är människa.

🙋‍♀️ Jag erkänner att det har kostat mig mycket energi att skapa och ge ut böcker ihop med föreläsningsuppdrag. Lägg till en flytt och en svårt sjuk anhörig på det.

🙋‍♀️ Jag erkänner att jag är i stort behov av vila och återhämtning nu. 

Bortom vilan och återhämtningen vet jag att nya äventyr väntar, idéer och spännande uppdrag. 

Det är inte farligt att jobba mycket men däremot att vila för lite.

5 tips för en vilsam semester

Jag tror inte jag är ensam om att någonsin ha tänkt att jag kan smygjobba på semestern. Alla dessa digitala deviser och sociala medier som pockar på vår uppmärksamhet kan mycket väl ge en falsk känsla av att allt är så bråttom och att vi måste ”stå på tå” för att hänga med och inte hamna efter. Vi försöker kanske jobba över och tänjer på sömntimmarna för att få ihop dygnets alla aktiviteter och upplevda krav på oss. Låt säga att vi har hållit på så ett tag? Då är det risk för att hjärnan till slut lider av en kronisk brist på sömn och att en dimma av trötthet till slut sveper in över dygnets alla timmar.

Semestern är vår chans att vila ifatt och återhämta oss samt bryta en del av de digitala ovanor som kanske har börjat styra livet. Förstör inte den chansen genom att boka in semestern som att den är årets största projekt där du har lovat bort varenda sekund. Att ha några saker att se fram emot är väl en dröm men den här sommaren och semestern ska jag se till att det finns utrymme för:

Reflektion

Ta tid för att stanna upp, fundera och njut av att vara i egna tankar.

Spontanitet

Vara spontan. Kolla in en kul annons på någon lokal sevärdhet. Packa en picknick-korg. Förlänga semesterresan.

Njutning

Njuta med familj och vänner som ger energi (skippa de som tar energi, semestern är för kort… livet också för den delen.), långa middagar och samtal (utan att någon i sällskapet fipplar med telefonen för att middagen egentligen inte har hänt om den inte finns med på Instagram)

Naturen

Passa på att vara ute i naturen. Studier visar att immunförsvaret stärks och att lugnet i naturen hjälper hjärnan att processa alla stimuli som den utsätts för.

Ledighet

Sluta ha dåligt samvete. Dåligt samvete är så vansinnigt energikrävande. Ge dig själv semester från åtminstone det. Om du ska ägna dig åt självspäkande och utöva självrannsakan så gör det någon annan tid på året. Nu behöver du få slappna av och vara ledig. Till och med från dig själv.

Tänk om vi behöver öva på att varva ner? Med tanke på att vi i Europa har en fantastisk massa semesterdagar åtminstone om vi jämför med övriga världen, så vore det väl toppen om vi kan ta och koppla av lite under dessa dagar. Den här sommaren ska jag ägna tiden åt att läsa böcker, inte skriva dem.

En riktigt skön och vilsam semester önskar jag dig

Petra Brask

”En gång om året, åk till en plats där du aldrig har varit förut.”
– Dalai Lama

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Carina Norén

  Så härligt du skriver Petra! Önskar dig en riktigt skön sommarvila och fin semester! Varma solkramar!

  1. Petra Brask

   Tack Carina och tack detsamma! ????????????
   Önskar dig en Glad sommar och Midsommar!
   Varma kramar
   Petra ☀️????

Kommentarer är stängda.

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier