Låt hösten ge dig en nystart

låt hösten ge dig en nystart, tidsbloggen, Petra Brask & Partners

Tips på nystart både i skolan och på jobbet

Så här i slutet av sommaren är det många som blir sugna på en nystart. Det är som om en inre klocka ringer inombords och väcker upp den delen i oss som vill rensa ut allt gammalt som ligger och skräpar, för att börja om på nytt. Om du tillhör dem som är sugen på en nystart kommer här några konkreta för att få en bra start på hösten.

 

NYSTART I SKOLAN

Använd en kalender

Se till att du har ditt schema i din kalender i telefonen alternativt skaffa dig en bra papperskalender. Skriv in tider för prov och läxförhör och boka in tid för när du ska studera, förbereda och repetera inför prov, lektioner och läxförhör.

 

Studera i veckorna och med Pomodoro-metoden

Stanna kvar någon timme extra i skolan eller gå direkt till ett bibliotek och gör klart dina läxor, så kan du vara ledig och slappna av när du kommer hem. Använd Pomodoro-metoden som hjälper dig att fokusera och ta pauser med jämna mellanrum. Finns appar som du kan ladda ner på din telefon, exempelvis BrainFocus. (Läs mer om bra appar på www.kollpåtiden.se)

 

Vila på helgen

Tänk inte att du har hela helgen på dig. Skjut inte alla läxor och plugg till helgen utan se till att du får vara lite ledig också. Använd helgen till att vila och återhämta dig, motionera, träffa vänner.

 

Gör ett lässchema

Skapa ett lässchema där du kan skriva upp hur många sidor du ska studera per dag för att hinna bli klar i god tid före prov och läxförhör. När det blir tydligt exakt vad du ska göra blir du mindre stressad och mer motiverad att hålla dig till din plan.

 

Prioritera din sömn och rörelse

Prioritera att få ordentligt med sömn under veckorna, för då slipper du ha så mycket kvar att göra till helgen. Du orkar vara mer vaken på lektionerna och kan göra bättre anteckningar, bilder och sammanfattningar, som gör att du lär dig nya saker effektivare. Det finns mycket forskning som visar på att om vi motionerar regelbundet både sover vi bättre, får bättre resultat i skolan samt mår bättre. Se till att göra det enkelt och roligt att få in mer rörelse i din vardag.

 

Ge dig själv utrymme

Rensa upp i ditt rum och skapa en inspirerande pluggplats; plats för din skoldator, dina böcker och ditt anteckningsblock. Använd en anslagstavla, whiteboard eller spegel där du kan sätta upp viktiga påminnelser och skriva checklistor till dig själv. Placera saker du använder ofta nära dig och rensa bort saker du aldrig använder. Har du hundratals pennor, men ingen som fungerar? Har du tre saxar, men ingen linjal? Gå igenom vad som hamnat vid din pluggplats och vad du verkligen behöver. Sätt upp bilder på framtidsplaner, mål, vänner, saker som gör dig glad.

Nystart på jobbet

Fundera över hur det känns att vara tillbaka på jobbet. Är det något du vill ändra på för att få en bättre arbetshöst? Är det kanske till och med dags att byta jobb? Sätt upp önskemål, planer, målsättningar för hur du önskar att det ser ut vid årsskiftet.

Hösten är din chans till nystart. Är det här hösten när du får till en riktigt bra arbetsbalans, lär dig ett nytt språk, får till goda träningsrutiner som du lyckas hålla? Hur kan det här bli den bästa hösten i ditt liv? Hösten är ett stort härligt stycke tid med få avbrott. Vad vill du fylla den med? Var öppen och nyfiken.

Var extra närvarande och utöva mindfulness på din arbetsplats – dofta på kaffet, gå med eftertänksamma steg till möten, ta dig tid att verkligen insupa din omgivning, tugga maten långsamt.

Om det öst in saker i inkorgen, sätt av en stund och rensa bort allt gammalt och få en ny start. Gör en mapp som du döper till Arkiv eller något annat lämpligt och töm inkorgen. Se till att prioritera att göra-listan och börja med att ha få saker som är högt prioriterade så känns det lättare att komma igång.

Börja med att lägga en bra grund i din kalender om du inte redan gjort det. Det är viktigt med goda rutiner. Vi behöver sömn & återhämtning, mat och rörelse. Se till att du bokar in tider för träning, hämta och lämna på dagis, lunch, så att du får balans i veckorna.

Prova en ny god vana. Fundera över om det här ska bli hösten när du nyttjar morgontiden och tar tag i det viktigaste när hjärnan fortfarande är pigg. Är det här hösten när du provar att förlägga möten till eftermiddagarna. Är det här hösten när du säger fler nej till tids- och energitjuvar och många ja till dig själv?

Önskar dig en skön start på hösten

Petra Brask

Effektivitetsexpert och författare

“Hösten verkade komma tidigt det året. Septembers första morgon var frisk och gyllene som ett äpple.”
– J.K. Rowling

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa