Morgonstund är en guldstund

god morgon

”Vi saknar solljuset och behöver energi nu.” säger Ingrid Hegg, en av mina proffsiga kollegor när jag kommer in på kontoret och undrar vad hon tycker att jag ska blogga om. Vi tänder ljus och sätter oss med varsin krämigt god cappuccino och stämmer av veckorna som varit med jag har varit bortrest. I fredags kom jag hem från en lång sejour i Asien där jag långt ifrån saknat solen. Istället har jag hunnit jobba med de strategiska frågorna och reflekterat över långsiktiga mål tillsammans med min kollega och eminenta marknadsstrateg Monica Svensson. Det har varit skönt att stanna upp och ta sig ur vardagens grepp om min stenåldershjärna. I Thailand har den fått återhämtning efter ett intensivt år med många uppdrag och stora utvecklingsprojekt och istället fått tid att låta tankarna vandra för att ge plats till nya idéer och mer energi.  När jag ser tillbaka inser jag att vi på köpet fått hållbara hälsorutiner som går utmärkt att tillämpa även hemma.”

När Ingrid nu säger att hon tror att det behövs energipåfyllning så tänker jag därför passa på att dela med mig av en av dessa härliga rutiner – en morgonrutin. Nu kanske du undrar om jag drabbats av denguefeber eller något liknande? Vad skulle vinsten vara med att trycka in ytterligare en sak i en redan alltför stressig morgon? Men det är just det som är vinsten. Att undvika att få en stressig morgon och dag genom att stanna upp och äga tiden. Vara närvarande i lugnet som varje ny, tidiga dag kommer med, då din hjärna är oförstörd av andra intryck. Här kommer därför tips på hur du kan hantera din morgontimme och få energi för resten av dagen.

Morgontimmen ger fokus. Så varför inte se den som din stund? Lova inte bort den till någon annan.

Din första tanke på morgonen är oftast den sista tanken du hade innan du somnade.
Ex. ”Hur ska jag orka med? Jag kommer vara så trött.” Vad skulle hända om du tänker ”Vad härlig med en ny dag där jag har gott om tid att fokusera på det jag önskar.” Var gärna specifik med vad du önskar. Ex. Fokusera på min hälsa, träning, en specifik uppgift som du vill göra, något du vill läsa. Eller en sinnesstämning som du vill ha med dig under dagen.

Ställ din väckarklocka på en plats så att du måste kliva ur sängen för att stänga av den. Använd inte din smartphone som en väckarklocka. Lockelsen av att börja din dag med alla andras liv på sociala medier blir för stor för vår sociala hjärna att ignorera.

Tänk inte utan gå direkt till badrummet och vaska vatten i ansiktet så att du vaknar till. Om du inte är en morgonmänniska så vill kanske din stenåldershjärna argumentera för att stanna kvar i sängen. Argumenten kan vara många och tyckas goda. Ex. ”Vila medan du kan. Man vet aldrig när man får sova igen.” ”Tänk vad skönt det vore att somna om nu. Det kan omöjligt vara hälsosamt att gå upp såhär tidigt.” Lyssna inte, gå bara till badrummet.

Det är din timme. Vad vill du fylla den med? Exempelvis; stillhet, meditation, mindfulness, yoga, stretch, löpning, läsa, fördjupa dig, kreativitet,  visualisera, målfokusera, skriva, uppskatta vad du har etc.

Nu är du hungrig, inte bara på frukost utan på livet. Vi har några grundläggande behov; sömn, rörelse och näring i förhållande till hur mycket vi rör oss. Med den här starten på dagen kan du unna dig att äta som de kungliga. När din morgontimme blivit till en vana blir den ett behov och du har skapat, en ny effektiv och livsavgörande rutin.

Det jag lärt mig efter att ha startat mina morgnar på det här sättet, både på resande fot och nu hemma i Sverige igen, är att jag trivs bäst med att variera mina morgnar. Det vanligaste schemat har varit att göra Yoga via Spotify med Malin Berghagen, solhälsningen är min favorit just nu. Sen har jag satt mig och läst ett kapitel ur Anna Zetterbergs bok ”Mer än hjärna”. Därefter har jag tagit fram en anteckningsbok där jag skrivit ner mina värderingar och specificerat hur jag ska få in mer av dem i min vardag det här året. Jag ställer klockan med 20 minuters alarm, så att jag ska slippa tänka på hur lång tid jag har hållit på. När jag är färdig med detta märker jag att resten av familjen börjar vakna och min mage också och då är det riktigt mysigt att glida ut i köket och hälla upp en god kopp kaffe. Så här kanske inte din morgonstund skulle se ut? Du vill kanske lägga upp den på ett helt annat sätt. Om du tog en timme helt för dig själv på morgonen. Vad skulle du fylla den med då? Tänk om du skulle prova?

Önskar dig en härlig vecka

Petra Brask

”På morgonen är världen din
då har ingen annan varit framme och fingrat på den.”

strandmorgon

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier
Boktips
Med över 20 års erfarenhet av att lära människor att handskas med tiden och livet, delar Petra Brask med sig av de bästa tipsen och de mest konkreta verktygen som hjälper dig att frigöra tid och energi.
LÄS MER OM BÖCKERNA
Föregående
Nästa