Nytt år är lika med ny struktur

Ett par gånger om året händer det att vi längtar efter en nystart. Det är som om en inre klocka ringer inombords och väcker upp den delen av oss som vill rensa ut allt gammalt och börja om på nytt. Så här i början på året kanske du blir sugen på att öva in några nya vanor, skaffa en ny struktur i din kalender eller få ett nytt förhållande till din mejlhantering. I senaste avsnittet av Tidspodden tar Lena och jag oss an Mejltiden och ger dig tips och inspiration. Där delar jag också med mig av spännande statistik från våra deltagare under året 2018. Välkommen att lyssna här:

Tidspodden – en podcast där jag och Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan, delar med oss av forskning och tips om tiden, jobbet och livet.

Är du sugen på att strukturera andra delar av ditt liv och skulle må bra av att rensa i röran, så är det några tuffa frågor du behöver ställa dig.

  • Fungerar verkligen de ställen du sparar dina saker på eller blir det snabbt rörigt igen?
  • Har du tillräckligt med plats ?
  • Är dina saker på rätt plats eller har du helt enkelt för många saker (eller för mycket information)?

Om det är rörigt omkring dig tar det inte bara energi för din hjärna utan det tar också tid för dig att hitta det du letar efter. Varför lägga tid och energi på att leta om det inte behöver vara så?

Skapa ordning och reda med 5S

Sortera – Vad och var skulle du behöva sortera upp? Se till att det du använder ofta är lätt tillgängligt.

Strukturera – Hur kan du strukturera så att det blir inspirerande?

Städa – Vad kan du städa och rensa bort?

Systematisera – Se till att din nya struktur ska vara lika lätt att hitta i som i köket hemma.

Skapa goda vanor – som gör det lätt att underhålla din nya struktur.

Nytt år = ny struktur brukar jag ofta säga till våra deltagare och jag kan känna mig riktigt nöjd när jag börjar året med att rensa undan förra året och bygger upp min nya struktur. Något som jag är extra nöjd med i år är att jag gjort en moodboard med bilder som representerar mina viktigaste målsättningar. Detta kollage av bilder är nu min skärmsläckare på telefonen. Ett härligt sätt att bli påmind om vad jag ska fokusera på i år.

Önskar dig en organiserad start på året!

Allt gott

Petra Brask, Effektivitetsexpert och författare

Dela gärna detta inlägg

PB Partners Dream Team

Om Tidsbloggen

Vem bestämmer över din tid?
I Tidsbloggen delar vi med oss av våra tankar och reflektioner kring våra liv som effektivitetsexpert på Petra Brask & Partners.

Kategorier